top of page

Crawl Hataları Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

Crawl Hatası Ne Demek?

Crawl Hatası yani "Tarama Hatası", arama motoru sayfalarınızı dizine eklemek için taradığında çıkan hatalardır. Bu hataları düzenli olarak kontrol edip düzeltmek kullanıcıların sitenizi bulmasını kolaylaştırarak üst sıralara çıkmasını sağlar.



Crawl Hatalarını Nasıl Tespit Edebilirim?

Crawl hatalarınızı görmek için Search Console'u açın. Sol menüde Dizin Oluşturma

---> Sayfa Sayısı kısmından hatalarınızı göreceksiniz.


crawl-hatalari-nedir

Karşınıza çıkan grafik, sayfalarınızda dizine eklenirken oluşan hataları gösterecek.

Dizine eklenen sayfalarla ilgili verileri görebileceğiniz gibi eklenemeyen sayfalardaki hataları nasıl düzelteceğinizi de görebilirsiniz.



Sayfalar Neden Dizine Eklenmiyor?


Crawl Hataları ve Çözümleri


404 (Bulunamadı) Hatası ve Çözümü

404 hataları sayfanız tarandığında o sayfanızın bulunamadığını gösterir. Sayfanız hatalı ya da silinmiş olabilir. 404 olan sayfalarınızı 301 yönlendirme vererek kullanıcıların hatalı bir sayfa görmek yerine ana sayfanızı ya da ilgili sayfaları görmesini sağlayabilirsiniz.


"noindex" Sorunu ve Çözümü

"noindex" etiketi tarama almasını istemediğiniz sayfalara eklenen koddur. Genelde önemli olmayan sayfalara (KVKK, iade politikasi vs.) veya tekrara düşen sayfalara noindex etiketi konur.


" 'noindex' etiketi tarafından hariç tutuldu" demek, Google'ın o sayfaları taramadığını belirtir. Bu sayfaları detaylı bir şekilde inceleyip önemli ve trafik almasını istediğiniz sayfalar ise "noindex" etiketini kaldırmalısınız.


dizine-ekleme-sorunu

5xx Sunucu Hatası ve Çözümü

5xx Sunucu Hatası, siteleriniz taranırken bazı sayfaların taranamamasını gösterir.

Genellikle anlık çok yüklenmiş sunucu yüzünden gerçekleşir. Sunucunuzu kontrol edip yeniden başlatabilir, sunucu hatalarını inceleyip bunları çözebillirsiniz.



Robots.txt Hatası ve Çözümü

Robots.txt web sitenizde hangi sayfaların tarandığını gösterir. Robots.txt hataları ise tarama yapıldığında sayfanın bulunamaması durumudur.


Bunu çözmek için Robots.txt dosyanızı kontrol edin. Hatalarınızı görmek için buraya tıklayın ve mülkünüzü seçin. Buradan sayfanızın taramada başarılı olup olmadığını görebilirsiniz.


Crawl hatalarını çözmek SEO açısından oldukça önemllidir. Sitenizin üst sıralara çıkmasını sağlamak için hataları düzeltip sayfanızı optimize etmelisiniz. Ageva Digital House olarak birçok alanda hizmetlerimiz için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın!

Comments


Bizi Takip et!

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • TikTok

Son Yazılar

Şurada Paylaş:

bottom of page