top of page

Temel SEO Terimleri

SEO (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizin bilinirliğini, tıklamalarını, gösterimleri yani trafiğini artırarak arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanızı sağlayan çalışmalar bütünüdür. Bu yazımızda sizlere SEO ile ilgili bilmeniz gereken terimlerden bahsedeceğim.



Meta Title ve Meta Description Nedir?


Meta Title Nedir?

Meta title, sayfa başlığını ifade eder. Web sitelerinde sekme açtığınızda görünen kısımdır. SEO açısından ön plana çıkmak için sayfa başlıklarınızı doğru yazdığınızdan emin olun.


meta-title-ve-meta-description-nedir

Meta Description Nedir?

Meta description, yani meta açıklamaları sayfanıza eklediğiniz özet kısım olarak adlandırabiliriz. Meta açıklamalarınızı, kullanıcıya o sayfa hakkında fikir verecek şekilde, sade ve açıklayıcı girmeniz gerekir. Bu yazılar arama sonucu sayfasında bu şekilde görünür. Dikkat çekici ve sayfanızla alakalı olarak yazdığınız meta açıklamaları kullanıcının dikkatini çeker ve tıklama oranı artar.


meta-descripton-nedir

Kategori Alt Metni Nedir?

Kategori alt metni, ürün kategori sayfanızın altına eklediğiniz bilgilendirici yazılardır. Kullanıcıya ürünleriniz hakkında bilgi verir ve anahtar kelime odaklı yazıldığı için ürünlerinizi ön plana çıkmasını sağlar.


SEO'da Anahtar Kelime Nedir?

Anahtar kelime, web sitenizde, ürünleriniz ya da içeriklerinizle alakalı olarak kullanılan kelimelerdir. Mesela, ayakkabı satışı yaptığınız bir web siteniz varsa sektörle alakalı en çok aranan, merak edilen kelimeleri araştırarak sitenizde kullanmalısınız.


Rakiplerinizi analiz edip sektörel anahtar kelime listesi yapabilir, bazen de daha spesfik kelimelerle doğrudan trafik kazanabilirsiniz. Burada önemli olan, yalnızca anahtar kelimeleri kullanmak değil, sayfa trafiğinizi takip ederek hangi kelimelerde trafik alıp hangisinde almadığınızı analiz ederek ona yönelik çalışmalar yapmaktır.



SEO'da Blog Girmek Neden Önemli?

Sitenizdeki anahtar kelimeleri analiz ettiğinizde trafiğinde düşüş gördüğünüz anahtar kelimeleri listeleyip bu kelimelerle ilgili blog içerikleri oluşturabilirsiniz. Bu kelimeleri listeledikten sonra ana başlıklar olarak belirleyip, alt başlıkları olarakta kullanıcıların o konuyla ilgili sorduğu soruları yazabilirsiniz.


Mesela; Schema Markup Nedir? ana başlığı için

  • Schema Markup Ne Demek?

  • Schema Markup SEO Açısından Neden Önemlidir?

  • Hangi Sayfalar İçin Schema Markup Kullanılır?

  • En Çok Kullanılan Schema Türleri

  • Schema Markup Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

    şeklinde alt başlıklar oluşturabilirsiniz.



H Etiketi Hiyerarşisi Nedir?

H etiketleri, html içerisinde başlıklar için yazılan kodlardır. H1-H2-H3-H4... şeklinde başlıklar büyükten küçüğe doğru gider.

h-etiketi-hiyerarsisi

İçeriğinizin başlığını H1 şeklinde yazıp diğer başlıkları h2-h3 şeklinde gitmelisiniz. Her sayfada yalnızca bir tane H1 olmalı ve başlıklar sırayla (h2-h3-h4) şeklinde sırayla ilerlemelidir. H etiketleri SEO açısından oldukça önemlidir. Bu hiyerarşiye dikkat eden sayfalar daha kolay ön sıralara çıkacaktır.


Görsel Alt Metni Nedir?

Görsel alt metni, sitenize eklediğiniz görsellere, arama motoru tarafından okunabilmesi için yazdığınız, görselin ne olduğunu anlatan metindir. Görsel yüklenmediği zaman kullanıcı bu metni görür. Aynı zamanda görme engelliler için kolaylık oluşturur.


Görsel alt meni yazarken gereksiz anahtar kelimeler kullanmak yerine o görseli anlatmalısınız. Mesela siyah bir telefon görseline "en iyi telefon" yerine "x-model-marka-siyah-256-gb-telefon" şeklinde yazmanız daha doğru olacaktır.



Baclink Nedir?

Backlink sitenize başka siteden aldığınız bağlantılardır. Alakalı sitelerden aldığınız backlinkler sayfa otorite puanınızı yükseltir ve arama motorları tarafından güvenilir görünmenizi sağlar. Backlink stratejileri nelerdir, backlink alırken nelere dikkat etmelisiniz öğrenmek için diğer yazımı okuyabilirsiniz.



SERP Nedir?

SERP, arama sonucu sayfasıdır. Arama motorlarından bir şey arattığınızda çıkan sayfa olarak bilinir. SEO'da asıl amaç bu sonuç sayfasının en başında çıkmaktır.



Breadcrumb Nedir?

Breadcrumb "Ekmek Kırıntısı" olarak bilinir. Kullanıcıya yol gösteren hiyerarşik sayfa yapısına denir. İsmi Hansel ve Gretelden gelmektedir.


Mesela teknolojik aletler sattığınız web siteniz var. Sitenizden laptop alacak kişi anasayfadan ürüne giderken şu şekilde bir hiyerarşi izlemesi sağlıklı olur;


Anasayfa ---> Bilgisayarlar ---> Laptoplar ---> X Marka Laptop şeklinde.

breadcrumb-nedir

Temel SEO terimlerinden birkaçını sizlerle paylaştım. Daha fazlası için blog sayfamızı inceleyebilir, SEO hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.



Comentarios


Bizi Takip et!

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • TikTok

Son Yazılar

Şurada Paylaş:

bottom of page